piątek, 9 lutego 2018

Kremowy gulasz z soczewicy

Creamy lentil stew for English scroll down


Od kiedy w Oslo jest po -10 i więcej cały czas, nie ma mowy na zimne smoothie czy owsianki z lodówki. Potrzebne jest mi jedzenie, które rozgrzeje mnie od środka i sprawi, że będę miała dobry humor. Najlepsze na takie okazje są gulasze lub ogólnie dania jednogarnkowe. Osobiście uwielbiam takie jedzenie, ponieważ za dużo nie musimy siedzieć w kuchni a potrawa sama się robi. Ta soczewica to idealne rozwiązanie dla wegan i osób nietolerujących glutenu. Jest to bardzo kremowe danie, które z kromką świeżego chleba smakuje wręcz wybornie.

Kremowa soczewica
6 porcji

składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 1.5 litra gorącego bulionu
- 2 sednie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 bakłażan
- 150 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki z nerkowców
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki sumaku
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- sól, pieprz

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę, ziemniaki, marchewki i bakłażana pokroić w większą kostkę.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i dodać czosnek, smażyć chwilę. Dodać marchew, pietruszkę, bakłażana i ziemniaki i smażyć ok. 7-10 minut. Dodać soczewicę, gorący bulion i wszystkie przyprawy. Zagotować i gotować ok 30-45 minut aż soczewica zmięknie a bakłażan całkowicie się rozpadnie. Dodać śmietankę, następnie szpinak i przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podawać.
Smacznego

Creamy lentil stew
6 portions

ingredient:
- 2 medium potatoes
- 2 carrots
- 1 parsley root
- 1 eggplant
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 400 g green lentil
- 1.5 liters hot stock (vegetable, chicken- as you prefer)
- 100 ml coconut cream or cashew cream
- 150 g fresh spinach
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon sumac
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- 1 teaspoon dried basil
- 1/4 teaspoon gigner
- salt pepper to taste

Cut onion and garlic into small cubes. Parsley, carrot, eggplant and potatoes cut into bigger cubes. Heat a big frying pan or pot with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion. Fry until glossy then add garlic, fry for 30 seconds. Add potatoes, carrots, eggplant and parsley and fry for 7-10 minutes. Next add lentil, hot stock and all spices. Bring to a boil and then cook 30-45 minutes until lentil has been tender and eggplant has been completely crushed. Add cream and spinach, season with salt and pepper. Stir and serve.
Enjoy!



1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...